Redăm zâmbetul sănătos

Bine de știut

Care alimente sunt bune / rele pentru dinți?

Îngrijirea dinților este esențială pentru sănătatea dinților, dar la fel și ceea ce mănânci. Unele alimente îți ajută dinții în lupta contra cariilor, în vreme ce altele favorizează apariția lor.

Știm cu toții că zahărul în orice stare ar fi el, nu face bine dinților. Ce este mai surprinzător este faptul că unele alimente foarte sănătoase și hrănitoare pot să aibă efecte cam neplăcute asupra sănătății dinților noștri, sau le pot influența culoarea. Dar până să ajungem la alimentele ”rele”, începem pe o notă pozitivă, cu cele care ajută dantura.

Alimentele bune care îți mențin dinții sănătoși 

Laptele şi brânzeturile

Laptele, după cum bine știi, are mult calciu, iar calciul este foarte bun pentru smalț. La fel și brânza și iaurtul, care au și proprietăți antibacteriene. Ai grijă totuși ca iaurtul să nu conțină zahăr, că anulăm toate efectele bune. Brânza are în plus și cazeină, o proteină ce consolidează smalțul, deci nu ar strica să o consumi în fiecare zi. 

Ouăle

Gălbenuşul de ou are mult calciu şi vitamina D. Ambele benefice pentru dinți. 

Carnea de orice tip

Carnea de porc, pui, vită, miel sau pește au fosfor, un mineral ce are grijă de sănătatea smalțului. Fosfor mai găsești și în tofu. 

Legumele verzi

Broccoli, varza, spanacul, salata, fasolea verde și alte legume cu frunze verzi aduc un complex de minerale ideal pentru sănătatea dinților.

Leguminoasele

Țelina, apio sau morcovii au un conținut mare de apă, sunt crocante când sunt consumate crude, iar acest lucru încurajează producția de salivă și curățarea naturală a dinților. 

Merele

Un măr pe zi ține doctorul departe. Chiar și medicul stomatolog. Acestea contribuie și ele la autocurățarea dinților și împrospătează respirația.

Pe de altă parte, alimentația este de multe ori cea care ne poate cauza probleme dentare. Contrar aparențelor, chiar unele mâncăruri sănătoase pot să aibă un impact negativ asupra danturii, nu doar dulciurile.

Alimente dăunătoare pentru dinţii tăi

Citricele

Aciditatea lămâilor, a portocalelor și a grapefruitului duce la eroziunea smalțului dentar și la apariția cariilor. Acidul înmoaie smalțul de aceea nu e recomandat să te speli pe dinți imediat după ce le-ai consumat. Așteaptă jumătate de oră – o oră și apoi spală-te pe dinți. 

Murăturile

Deși sunt alimente sănătoase, combinația oțet și zahăr nu este una potrivită pentru smalțul dentar. La fel ca și în cazul citricelor, așteaptă jumătate de oră – o oră și apoi spală-te pe dinți.

Roșiile

Tot un aliment sănătos care nu face prea mult bine danturii. Roșiile, fie crude, fie sub formă de sos, au un nivel de aciditate crescut, iar acest lucru afectează dantura. 

Cafeaua și ceaiurile

Acizii tanici din cafea și unele ceaiuri pot ataca smalțul, pe lângă faptul că pătează dinții. Încearcă să le consumi folosind un pai, iar astfel să ajungă mai puțin în contact cu dinții. 

Dulciurile și sucurile

Știi deja că zahărul e inamicul numărul 1 al dinților. De fiecare dată când dinții intră în contact cu alimente dulci, mâncare sau băuturi acide, smalțul se înmoaie temporar și pierde din conținutul său de minerale. Saliva neutralizează alimentele acide, însă atunci când consumăm multe dulciuri, mâncăruri sau băuturi acide, saliva nu reușește să țină pasul. Astfel, în timp, suprafața dintelui începe să se erodeze. Evită zahărul în orice formă, iar dacă acest lucru nu este posibil, așteaptă o oră și spală-te pe dinți. 

Orice alegi să mănânci, ține cont de sfaturile următoare

  1. Spală-te pe dinți de 2 ori pe zi sau după ce ai consumat alimente ”rele”
  2. Asigură-te că pasta de dinți conține fluor
  3. Folosește ața dentară și apă de gură
  4. Alege ca gustare între mese alimente hranitoare cum ar fi branza, legumele crude, iaurtul sau un măr.

Citește mai multe despre modul corect de a te spăla pe dinți.

Ayadent

Centrul de tratament stomatologic, unde pacienții vin cu drag și ies cu zâmbetul pe buze. Fără teamă de stomatolog! :D

Hai să ne cunoaștem!

Orice întrebare sau sugestie ai avea, contactează-ne fără teamă. Suntem la datorie de luni până vineri, de la 9:00-19:00 și sâmbătă, alternativ, de la 9:00-12:00.

CONTACT