Redăm zâmbetul sănătos

Implantologie

Îngrijirea corectă a implanturilor dentare

Implanturile dentare nu fac carii, dar pot provoca probleme osului maxilar dacă nu sunt îngrijite corespunzător. Placa bacteriană aderă și la coroanele dentare ale implanturilor la fel cum aderă la dinții naturali.

Neglijarea unei bune igiene face ca bacteriile să pătrundă sub gingie și de acolo adânc în os, de-a lungul implantului. Ca să evităm astfel de situații, este bine ca pacienții ce au implanturi dentare să țină cont de următoarele măsuri.

Periajul cel de toate zilele

În general, îngrijirea implantului dentar e similară cu cea a dinților naturali, cu câteva mici excepții. Periajul se face de două ori pe zi, pe dinții naturali și peste coronița implantului. Mare grijă la periuța folosită – este indicată periuța manuală în zona implanturilor. 

Atenție la ața dentară

Gingia din jurul implantului dentar este un pic diferită față de cea din jurul dinților naturali. Ea nu doare, are o rezistență mai scăzută și este mai sensibilă. Tocmai de aceea, când se folosește ață dentară în jurul coroniței, nu ne putem baza că gingia ne va indica cât de jos putem coborî și există riscul să o desprindem prea tare. Este mai bine să se folosească un duș bucal pentru a curăța zona interdentară a implanturilor. 

Reguli de bună purtare cu implantul dentar

Bun, am vorbit de igienizare, dar pe lângă asta mai există câteva măsuri de care trebuie să ții cont pentru a avea un implant trainic.

1. Nu îți chinui dantura cu alimente / obiecte dure

Implantul dentar te ajută să mesteci orice, însă e bine să nu muști alimente extrem de dure cum ar fi coji de alune sau fistic, coji foarte tari de pâine, bomboane, oase, semințe etc. Nu e recomandat nici să muști creioane sau pixuri sau să deschizi ambalaje.

2.  Fără alternări fierbinte – rece

Coronița dentară metalo-ceramică / ceramică sau zirconiu cu strat de ceramică nu reacționează bine când sunt îmbinate alimentele fierbinți cu ceva rece. Cum ar fi o masă fierbinte la fast-food completată cu o băutură cu gheață. Porțelanul se dilată la căldură și se contractă la rece, de aceea, această schimbare rapidă de temperatură poate duce la fisuri ale ceramicii, care se va ciobi apoi cu ușurință la presiune. Alternarea fierbinte-rece nu e recomandată nici pentru dinții naturali.

3. Fără lichide foarte fierbinți

Tuturor ne place cât de bine ne încălzesc cafeaua și ceaiul fierbinte, dar nu și implantului. Titanul din care este făcut implantul dentar conduce și reține căldura mai rapid decât ar face-o rădăcina naturală. La contactul cu ceva fierbinte, căldura se înmagazinează în implant și afectează osul ce îl înconjoară. În timp, acest obicei de a bea sau mânca alimente fierbinți poate duce la pierderea stabilității implantului dentar. 

4. Fumatul afectează sănătatea orală

Nicotina reduce fluxul sanguin la nivelul cavității bucale, iar acest lucru afectează mucoasa limbii, a obrajilor, gingiile și oasele maxilare. Fumatul poate duce la slăbirea osului din jurul implantului sau poate să cauzeze inflamații în jurul implantului (periimplantită). Cea mai bună soluție pentru a-ți menține sănătatea orală este renunțarea la fumat.

Dacă aveți anumite întrebări sau îngrijorări legate de implanturile dentare, puteți să ne scrieți un mail pe adresa office@ayadent.ro sau mesaj privat pe pagina de Facebook / Instagram.

Ayadent

Centrul de tratament stomatologic, unde pacienții vin cu drag și ies cu zâmbetul pe buze. Fără teamă de stomatolog! :D

Hai să ne cunoaștem!

Orice întrebare sau sugestie ai avea, contactează-ne fără teamă. Suntem la datorie de luni până vineri, de la 9:00-19:00 și sâmbătă, alternativ, de la 9:00-12:00.

CONTACT