Tratarea dintelui din interior și oprirea durerii

Un dinte bolnav are nevoie de un tratament corespunzător pentru a fi salvat. Un tratament al rădăcinii sale, pentru a-l scăpa de probleme, dureri, carii și pentru a-i prelungi viața în cadrul maxilarului. Endodonția se ocupă exact cu asta – salvarea dinților de la extracții premature.

Mereu vom căuta să salvăm dinții ce pot fi salvați, să le dăm șansa de a face parte în continuare din maxilar. Tratamentele de canal sunt menite să trateze dinții care au nervul afectat de carii sau traumatisme și să te scape de durere. Un tratament endodontic realizat greșit sau realizat cu mult timp în urmă face mult mai dificil tratamentul de canal. La fel de complicat este și atunci când rădăcina și canalele sunt foarte de subţiri, curbate, calcificate sau imposibil de găsit şi tratat cu ochiul liber. Aici intră în scenă microscopul dentar și experiența medicului stomatolog.

Tratamente endodontice

Tratament de canal sub microscop

Pentru o lucrare de calitate premium, ai nevoie de multă pricepere, materiale de calitate superioară, dar și de echipamente stomatologice performate.

Microscopul dentar este unul dintre acele echipamente fără de care nu am putea să facem lucrări excepționale. Cu ajutorul lui salvăm dinți care altfel ar fi fost pe plutonul de extracție și sculptăm mai apoi obturațiile la micrometru. Microscopul permite diagnosticarea precisă, identificarea tuturor canalelor și realizarea unui tratament de mare finețe.

 

Tratamente puternice și sigure

Un tratament endodontic de succes începe cu o bună pregătire. Cu anestezie locală cu sau fără ac, în funcție de preferințele pacientului.

Continuăm cu izolarea dintelui problematic cu ajutorul digăi, un dispozitiv medical ce lasă la vedere doar zona pe care se lucrează. Cu ajutorul ei zona de lucru se menține curată și uscată, putem aplica tratamente puternice pentru interiorul dintelui, fără a exista riscul de a afecta limba sau alți dinți. Pacientul este protejat de ingerarea substanțelor folosite în cadrul tratamentului și a fragmentelor dentare.

 

Ce facem când e nevoie de un retratament de canal?

Ne confruntăm adesea cu pacienți care au tratamente de canal realizate deficitar - adică, nu au fost îndepărtate toate țesuturile infectate din canalele radiculare ale rădăcinii sau canalele nu au fost tratate până în capăt, obturația de canal nu e compactă, rădăcina a fost perforată sau a rămas un vârf de ac în interiorul canalului.

Toate acestea duc la probleme ulterioare, care se observă de pacient când sunt într-un stadiu grav, deoarece dintele neavând nerv nu provoacă durere. În situația în care ai oricare din simptomele de mai jos, chiar și după ani de la intervenție, cel mai probabil vei avea nevoie de un retratament de canal.

Simptomele unui tratament de canal impropriu realizat:

  • Abcesul dentar (pungă cu puroi) indică o inflamație acută ce trebuie obligatoriu să te trimită la medic.
  • Chist dentar, granulom dentar care din păcate evoluează fără dureri și e vizibil doar din radiografie.
În ani de zile, un dinte ce a suferit un tratament de canal poate să cauzeze probleme, de aceea cel mai bine este să îți menții dinții sub supraveghere. Vino la un control stomatologic de două ori pe an, deoarece medicul tău stomatolog e singurul în măsură să evalueze care e stare dinților ce au suferit obturații de canal.

Întrebări frecvente despre endodonție

Mulți pacienți au încă o reticență când vine vorba de „scosul nervului” unui dinte, din cauză că mai demult această operațiune se făcea fără anestezie, pentru ca medicul să se asigure că a scos tot nervul atunci când nu mai doare. Lucrurile au evoluat de atunci. Enorm de mult.

Acum, pulpa dentară se extrage sub anestezie, fără durere. Se folosește microscopul pentru a ne asigura că este bine curățat canalul și pentru a-i aplica tratamentul corespunzător.

E posibil că după această procedură să aveți o sensibilitate și o ușoară durere câteva zile, dar acestea pot fi combătute ușor cu analgezice uzuale.

Înainte de tratamentul endodontic, vedem cu ce avem de-a face cu ajutorul radiografiei, însă lucurile nu se opresc după ce am terminat tratamentul și pacientul pleacă fericit că dintele său este salvat. E necesară urmărirea post-operatorie și realizarea unei radiografii și după tratamentul dentar pentru a vedea dacă totul se vindecă în mod normal. Pacienții care au avut infecții dentare la nivel de rădăcină, trebuie monitorizați radiografic la 6 luni, un an, doi ani pentru a urmări regenerarea osului distrus de infecție.

Există cazuri în care dintele ajunge să își schimbe culoarea în urma tratamentului de canal din cauza pigmentul de hemosiderina ce se depune în canalele dentinare. Partea bună este că există rezolvări și nu trebuie să stai cu un dinte de culoare inestetică. O rezolvare în acest sens este albirea endodontică, ce poate fi realizată dacă dintele este destul de stabil. Varianta cea mai frecventă este coroana dentară, atunci când dintele nu are decât parțial propria coroană. O altă variantă este fațeta dentară, dacă starea dintelui o permite.

Foarte mulți pacienți cred că odată realizat tratamentul de canal, dintele e ferit de carii. Din păcate, acesta este doar un mit. Realitatea este că dintele poate să dezvolte carii la fel de bine ca înainte. Totul ține de igiena dentară, de alimentație, deoarece placa bacteriană afectează la fel ca înainte un dinte natural. În plus, un dinte cu „nervul scos” are dezavantajul că nu doare, iar caria poate evolua tacit până când este observată de pacient sau medicul stomatolog.

Sunt câteva simptome care ne indică faptul că este vorba de o infecție pulpară (a nervului):

  • durere spontană, pulsatilă sau surdă
  • o sensibilitate crescută la rece și la cald, dar și atunci când mesteci
  • durere la un dinte care a fost tratat în trecut
  • retracția gingiei
  • apariția unei umflături în dreptul dintelui

Nu lasă infecția să evolueze și să facă dintele de nesalvat. Vino la un consult.

Poate că cel mai important beneficiu este că vei avea din nou dintele funcțional, cu aspect natural. După tratamentul endodontic, dintele poate fi restaurat coronar fie cu material compozit, fie cu ajutorul coroanelor dentare. Având din nou dintele întreg, vei avea o mușcătură normala și vei proteja alți dinți de uzura excesivă sau efort.

Odontoterapie

Oprim cariile și îți redăm sănătatea dentară

Detalii