Sună ca un exercițiu de dicție – odontoterapie, dar de fapt, acest termen pretențios, se referă la cea mai comună problemă dentară – CARIA. Mică, mare, adâncă sau dureroasă, caria e bau-baul care ne sperie când suntem copii, dar și când devenim adulți.
Vorbim de carii simple atunci când este ajung până la dentină, dar atunci când ea coboară mai în interior către pulpa dentară, deja nervul este afectat și ne îndreptăm către tratamentul endodontic de canal. De aceea este bine să iei atitudine din timp, să nu lași caria să evolueze până când dintele devine dureros.
Din fericire, noi oprim cariile din a-și face de cap și îți redăm sănătatea dentară. Cu obturații mici sau mari, construite perfect pe forma dintelui tău, cu ajutorul microscopului dentar.
Hai să facem front comun împotriva cariilor!
Obturația (plomba) dentară fără tratament de canal se poate realiza atunci când stadiu cariei este încă incipient și nu a afectat pulpa dentară.
Primele semne ale cariei dentare sunt niște pete albicioase ce apar pe dinte, acestea fiind zone de demineralizare a smalțului. Zona albicioasă va evolua apoi într-o pată de culoare maronie – moment în care pot apărea cavități carioase pe suprafața dintelui.
Tratamentul cariei constă în îndepărtarea totală a țesuturilor afectate de carie și izolarea țesuturilor sănătoase cu materiale fizionomice de bună calitate. Sunt așa numitele „plombe” sau obturații din compozite.
Atunci când dintele a suferit prea mult în urma cariei și suprafața pe care se realizează masticația este afectată, recomandăm încustațiile onlay ceramice în locul clasicelor plombe compozit. Ele oferă o rezistență sporită la presiuni în timpul masticației, sunt potrivite pentru dinții foarte solicitați, cum ar fi molarii și sunt rezistente la colorare și pătare.
O altă variantă pentru dinții foarte afectați de carie este coroana dentară. Aceasta înlocuiește coronițele naturale prea degradate și vine să acopere dintele, conferindu-i mai multă stabilitate și rezistență.
Chiar dacă îți îngrijești dinții, vezi că în continuare îți apar carii. Trebuie să ții cont că apariția cariei dentare este determinată de 3 factori principali:
– Flora microbiană
– Factorul genetic
– Alimentația – în special glucidele
Flora microbiană o poți ține în șah cu o bună îngrijire a dinților, iar alimentația cât mai sănătoasă, cu puține glucide ajută să întârzii apariția și evoluția cariilor. Din păcate, factorul genetic e singurul în privința căruia nu ai ce să faci.
Hai să luăm simptomele, în ordinea a cât de vizibile și problematice sunt ele:
La început apar colorații brune sau negre pe dinte. Ar fi indicat să mergi la stomatolog deja de la etapa aceasta.
Mai apoi apare o durere suportabilă la dulce, acru sau rece care încetează rapid după îndepărtarea stimulului.
În final, procesul carios se extinde și pe lângă durere apare o gaură în dinte, greu de trecut cu vederea. Marginile tăioase ale cariei pot să provoace discomfort la limbă sau obraji.
Sfatul nostru, nu amânați tratamentul dentar, deoarece caria se va extinde către pulpă și astfel va trebui scos nervul dintelui și aplicat tratament endodontic.
Urmează câteva reguli simple pentru a-ți proteja smalțul dinților:
– consumă băuturile acide cu paiul și evită contactul lichidului cu dinții
– după masă, bea lapte sau mănâncă puțină brânză, pentru a neutraliza acidul
– clătește-ți gura cu apă timp de 30 de secunde sau mesteacă gumă fără zahăr, pentru a stimula producerea de salivă
– cel mai important – după ce ai consumat alimente sau băuturi acide, periază-ți dinții abia după o oră. Astfel, ei au timp să-și recapete conținutul mineral.
Obturațiile (plombele) sunt necesare când tratăm dintele de carie, deoarece în lipsa lor caria se extinde la nerv, iar de acolo singura variantă este tratamentul de canal.
Dacă se amână tratarea dintelui ce are carie exista riscul ca să se ajungă la pierderea acestuia. Cu cât caria se extinde, procesul devine mai dificil, implicând intervenția pe canalele radiculare pentru salvarea dintelui. Operațiunea este astfel mai costisitoare și durează mai mult ca proces.
Materialele de obturație se folosesc și în refacerea unui dinte ciobit.