Combatem împreună problemele gingiei

Nu ai carii, dar totuși ceva nu e tocmai în regulă. Ai gingiile inflamate mereu, sângerări gingivale la periajul dinților și ai observat că gingia unor dinți se retrage și se vede tot mai mult din rădăcină. Partea bună este că există soluții.

Acestea sunt semnale clare că te confrunți cu probleme gingivale, care, deși nu par atât de grave precum cele dentare, pot face mult mai mult rău. Totul începe cu sângerarea la periaj. Apoi cu o inflamare presistentă a gingiilor – semn că gingivita s-a instalat. De aici încolo încep simptomele grave precum dinții care se mișcă și în final căderea lor. Nu pierde timp prețios așteptând să treacă de la sine, vino la un consult la medicii noștri stomatologi.

Evoluția și tratamentul parodontozei

Stadiile incipiente ale parodontozei

Totul începe cu sângerarea gingiilor, care devine tot mai frecventă, tot mai greu de ignorat. Se continuă cu tumefierea gingiilor, care devin inflamate și roșii. De multe ori pacienții presupun că acest lucru are legatură cu ceva ce au mâncat sau cu condițiile meteo și nu apelează la medicul stomatolog.

Este deosebit de important ca pacientul să vină cât mai repede la medicul stomatolog, pentru a putea stopa cu mai multă ușurință evoluția bolii parodontale.

Stadiile avansate ale parodontozei

Evoluția parodontozei se manifestă prin dinți ce încep să „se miște”. Acesta e semnul cel mai clar că infecția bacteriană a pătruns în jurul dintelui, l-a făcut să se desprindă de gingie, și acum se îndreaptă cât mai adânc în rădăcină, formând pungi parodontale. Deja în acest stadiu, dinții afectați de parodontoză devin dificil de salvat.

Din cauza pungilor parodontale, osul mandibulei devine tot mai slab și mai incapabil să rețină dinții. Când deja dinții încep să cadă, tot ce se mai poate face este să se oprească parodontoza din evoluție, pentru a nu afecta întreaga dantură, și să se înlocuiască dinții pierduți.

Rezolvări pentru retracția gingivală

O altă problemă cu care gingia se confruntă este retracția gingivală. Adică, gingie care coboară tot mai jos pe dinte, lăsând să se vadă parți din rădăcină care în mod normal ar trebui să fie ascunse. Pe lângă aspectul estetic neplăcut, retracția gingivală cauzează sensibilitate la rece, cald, dulce sau la periaj. Lăsată netratată, aceasta poate evolua în parodontoză. Tratamentul retracției gingivale depinde mult de cauza sa:

  • În cazul în care este provocată de un periaj prea agresiv, va trebui regândit modului de a-ți îngriji dinții.
  • În cazul în care retracția este urmare a bolii parodontale, va trebui realizat un detartraj complet și un periaj profesional pentru a îndepărta factorii cauzatori
  • Dacă retracția este din cauza unei poziționări defectuoase a dinților, se recomandă tratament ortodontic
  • Pentru retracțiile gingivale avansate, se poate apela la remodelarea gingivală (grefa gingivală) pentru acoperirea zonelor expuse de la baza unui dinte cu o grefă gingivală.

Întrebări frecvente despre parodontoză

În primul rând, parodontoza apare din cauza neîngrijirii dinților, ceea ce favorizează depunere de tartru și placă bacteriană. Chiar și în cazul în care te speli de 2 ori pe zi pe dinți, anumiți factori pot să favorizeze această afecțiune gingivală, și anume, stresul prelungit, un sistem imunitar slăbit, consumarea unor alimente ce predispun la inflamația gingiilor și fumatul.

În plus, dacă unul din părinți a suferit de parodontoză, există șanse ca gingiile tale să fie mai predispuse la inflamații și infecții, de aceea trebuie să fii foarte riguros în respectarea igienei orale și să mergi la control periodic.

Fumătorii sunt de 4 ori mai expuşi bolilor parodontale. Acest lucru are loc deoarece fumatul favorizează apariţia plăcii bacteriene, iar placa bacteriană duce implicit la apariţia problemelor dentare şi inflamaţii gingivale.

Tutunul cauzează îngustarea vaselor de sânge, circulaţia sângelui fiind diminuată cu 70% la nivelul cavităţii bucale, iar capacitatea salivară este redusă. De asemenenea, pH-ul salivar scade. Saliva are rolul de a neutraliza alimentele acide și de a proteja smalțul dentar, de aceea afectând cantitatea și pH-ul salivei, ne expunem întreaga cavitate bucală la numeroase probleme.

Cea mai importantă măsură pentru prevenirea acestei boli este o igienă dentară bine realizată. Acesteia i se adaugă igienizările profesionale.

Se recomandă reunțarea la fumat, deoarece acesta este un factor de risc major al bolii parodontale.

Stresul este de asemenea un factor favorizant, deoarece reduce capacitatea sistemului imunitar de a lupta contra infecțiilor, inclusiv contra bolii parodontale. De aici ajungem și la problema scrâșnitului de dinți care pune presiune asupra țesuturilor de suport ale dinților și accelerează procesul de distrugere a acestora. Se recomandă să se acționeze în direcția reducerii stresului.

Recomandăm igienizarea profesională înainte de începerea oricărui tratament stomatologic, cu predilecție cel chirurgical sau implantologic.

Igienizarea profesională ar trebui efectuată o dată la 6 luni în mod normal. Există și excepții. Dacă ai lucrări dentare sau implanturi, o dată la 4 luni. Fumătorii ar trebui să apeleze la igienizarea profesională o dată la 3 luni.

Implantologie

Înlocuiește dinții pierduți cu implanturi de calitate

Află mai multe