Proceduri de cabinet periodice pentru dinți sănătoși

E mai bine să previi decât să tratezi. Aici ar fi necesară o completare – trebuie să știi cum anume să previi pentru a face o treabă bună. Când vine vorba de menținerea dinților sănătoși, trebuie să știi cum să îi îngrijești corect, iar cel mai în măsură să îți arate cum să o faci, este medicul stomatolog.

Știai că acele carii interdentare nesuferite apar în principal din cauza periajului incorect? Chiar dacă te speli pe dinți de două ori pe zi. Chiar dacă folosești o perie și o pastă de dinți ce promit să te apere de carii. Învață cum trebuie să îți îngrijești dinții și care sunt procedurile de cabinet periodice care te ajută să îți menții dinții sănătoși.

Indiferent ce vârstă ai avea, discută cu un medic stomatolog despre modul în care trebuie să realizezi corect periajul, cum să folosești ața dentară, dușul bucal și apa de gură.

Prevenirea problemelor dentare

Profilaxie dentară adulți

Probabil că ai tot auzit că scopul igienei dentare este  îndepărtarea placii bacteriene de pe dinți și prevenirea depunerii acesteia sub formă de tartru.

Ce înseamnă asta? Hai să traducem. În partea vizibilă a dinților placa bacteriană și tartrul provoacă acele carii nesuferite. Ele merg și sub gingie și avansează către rădăcina dintelui și  provoacă pe măsură ce înaintează gingivită și paradontoză.

O igienă orală corectă presupune un periaj dentar regulat și corect (minim de 2 ori pe zi), folosirea aței dentare și a apei de gură.

Profilaxie dentară copii

Igiena dentară începe cu primul dințișor. Cu periuță și pastă de dinți adaptate vârstei copilului tău. Începe să îl obișnuiești cu igienizarea dentară de două ori pe zi, deoarece cariile apar și evoluează rapid pe dinții de lapte. Ele trebuie să fie tratate cât mai repede deoarece infecţia dentară se poate transmite prin fluxul sangvin la principalele organe.

După apariția molarilor definitivi, se recomandă sigilarea șanțurilor și fosetelor pentru a-i proteja de carii, deoarece micuții nu sunt atât de meticuloși când vine vorba de periajul dentar, iar astfel există riscul ca molarii să se carieze. Materialele de sigilare se uzează în câțiva ani, dar pot fi înlocuite.

Proceduri profilaxie

  • Control stomatologic o dată la 6 luni - în jumătate de an se pot întâmpla multe - pot apărea carii noi, tartru, gingii inflamate sau fracturi dentare de care să nu știi. De aceea, un control dentar îți va indica problemele incipiente, ale căror rezolvare e foarte ușoară și rapidă.
  • Detartraj, air-flow și periaj profesional -  Realizate o dată pe an pentru a îndepărta placa bacteriană, tartrul dentar şi coloraţiile inestetice ce pot să apară pe suprafaţa dinţilor.
  • Fluorizarea dinților și sigilarea şanţurilor şi fosetelor - metode stomatologice prin care prevenim apariţia cariilor la copii.
  • Protejarea dinților în cazul bruxismului - Realizarea de gutiere ce vor proteja dinții în timpul nopții de mișcările involuntare ale dinților, în caz de bruxism.

Întrebări frecvente

Deloc. Detartrajul nu strică dintele, ci permite îndepărtarea tartrului acumulat pe dinți și a plăcii bacteriene, lăsând toate suprafețele dintelui curate. Detartrajul este de regulă urmat de un periaj profesional și de Air Flow – o procedură prin care se curăță dinții de placă bateriană, pete și conferă strălucire dinților. 

Detartrajul și periajul profesional la o persoană fumatoare este necesar la fiecare 3 luni.

Da. Cu cât consumăm mai multe glucide și carbohidrați, cu atât „hrănim” placa bacteriană. O alimentație bună pentru sănătatea danturii este una bazată pe alimente ce conțin fluor și proteine.

Prima experiență a copilului va determina modul în care se va raporta la stomatolog de acum încolo. De aceea e atât de important să fie dus la un stomatolog răbdător, care știe cum să abordeze fricile celui mic și să nu îi creeze altele noi.

Trebuie să țineți cont că de multe ori, afecţiunile dentare la dinţii de lapte se transmit și dinţilor permanenţi, așa că nu puteți lăsa copilul cu dinții de lapte cariați în ideea că ei oricum vor cădea. Aveți grijă de sănătatea sa orală de când este mic pentru a avea mai apoi un adult cu dantură sănătoasă.

Odontoterapia

Află cum oprim eficient cariile

Detalii