Protetica dentară nu înseamnă neapărat proteza clasică. Prea puțină lume mai apelează la proteza pe care o știm de la bunici, cea pe care noaptea o puneau în pahar. Există acum soluții mult mai bune, mai plăcute estetic și mai confortabile.
În momentul de față, cele mai frecvente lucrări de protetică sunt coroanele dentare, pentru dinți ce au nevoie de extra susținere, fațetele dentare pentru dinți ce au nevoie de o ajustare estetică și, doar apoi, lucrări protetice ce vin să țină locul unei serii de dinți.
Și ar mai fi ceva. Lucrările protetice moderne folosesc implanturi ca ancore, nu „fură” din dinții sănătoși, iar astfel poți să îți păstrezi cât mai mult din dantura ta intactă. Pentru că scopul nostru este să salvăm dinții.
1. Spațile dintre dinți, denivelări inestetice la nivelul dintelui, forma sau nuanța gălbuie pot fi corectate cu fațetele dentare. Acestea sunt restaurările cele mai apropiate de aspectul dintelui natural. Ele sunt ușor de întreținut, se montează rapid, nu provoacă alergii și rezistă foarte mult timp.
2. Coroanele dentare vin să acopere un dinte ce are încă rădăcina în stare bună, dar care are nevoie de o restaurație majoră a coroniței dentare pentru a-i asigura stabilitatea și forma.
3. De regulă, pentru unul, doi sau 3 dinți învecinați lipsă, recomandăm implanturile, însă putem să mergem și pe soluția clasică a punții dentare. În cazul punții dentare, se completează dantura lipsă dintre 2 dinți, care la rândul lor vor fi „sacrificați” pentru a juca rol de stâlpi. Putem realiza punțile dentare pe 2 implanturi, iar astfel dinții rămân la locul lor, neatinși de „albinuță”. Mai putem realiza variante de punte dentară stabilizate pe capse, bară Doder, locatori sau telescopate.
4. Atunci când lipsesc toți dinții de pe o arcadă, proteza clasică este soluția cea mai accesibilă ca preț, dar nu cea mai stabilă. Cea mai bună variantă este proteza totală stabilizată pe implanturi, care îi asigură stabilitatea și ușurează procesul de mestecare.
5. Atunci când lipește unul din dinții de legătură pentru a crea o punte dentară, se poate crea o proteză parțial scheletată ce folosește sisteme speciale de ancorare.
Lucrările protetice pe zirconiu au avantajul de a fi mai plăcute estetic decât cele metalo-cermice, deoarece zirconiul este de culoare albă. Metalul are o culoare gri închis, iar în timp poate să apară o linie gri la nivelul rădăcinii dintelui cu coroniță metalo-ceramică.
O coroană dentară pe zirconiu presupune îndepărtarea a mai puțin țesut dentar decât în cazul coroanei metalo-ceramice, de aceea, lucrarea pe zirconiu va fi mereu mai subțire, mai apropiată de aspectul natural.
Zirconiul nu produce reacții alergice și iritații în cavitatea bucală, fiind deosebit de bine tolerat de organism. Aliajul metalic în schimb poate provoca alergii și gust neplăcut.
Ambele materiale au o rezistență crescută în timp, însă la nivel de cost, lucrarea metalo-ceramică este mai ieftină decât cea pe zirconiu.
Depinde din ce materiale este realizată. Lucrările acrilice sunt dintr-un material mai poros, care acumulează mai uşor depunerea de placă bacteriană, iar în cazul unei igiene precare îşi poate schimba uşor culoarea în timp. Lucrările ceramice sunt de preferat deoarece își păstrează culoarea de-a lungul anilor.